Մենոպաուզայից (կանանց դաշտանային ցիկլերի վերջնական դադարեցումը) հետո կանայք կարող են մեծացնել որովայնի ճարպի քանակը, ինչը, իր հերթին, կարող է հանգեցնել առողջական լուրջ խնդիրների, հայտնում է Mayo Clinic-ը՝ աշխարհի ամենամեծ մասնավոր բժշկական և հետազոտական կենտրոններից մեկը, գրում է The Voice-ը։
Բայց կա նաև լավ նորություն. գոտկատեղը կարելի է վերադարձնել նախկինին (կամ նույնիսկ ավելի լավ) վիճակը: Փորձագետների կարծիքով՝ դրա համար բավական է փոխել սովորություններդ․ ահա թե որոնք պետք է դառնան քո կյանքի մի մասը։
Հրաժարվեք ալկոհոլից
«Դրանք շատ կալորիաներ են պարունակում, քաղց են առաջացնում, խանգարում են ձեզ վերահսկել ինքներդ ձեզ և պահպանել սննդի հետ կապված սահմանափակումները: Բացի այդ, մարմինը ալկոհոլը ճանաչում է որպես տոքսին և բոլոր ուժերը նետում է դրա դեմ պայքարելու համար՝ դադարեցնելով ճարպի այրումը», — բացատրում են դիետոլոգներ Թամմին և Լիսսի Լակատոսը՝ քույրերը, ովքեր միասին վարում են քաշի կորստի բլոգ: Նրանց, ովքեր ի վիճակի չեն հրաժարվել խմիչքից, նրանք խորհուրդ են տալիս պատրաստել գինու սփրիտցեր՝ ավելացնել սելցեր ջուր մի բաժակ չոր փրփրուն գինու մեջ՝ այդպիսով նվազեցնելով սպառված կալորիաների և շաքարի քանակը:
Խմեք օրական ինը բաժակ ջուր
Քաշի կորստի մարզիչ, խոհարար, հեռուստահաղորդավար և գրող Դևին Ալեքսանդրը խորհուրդ է տալիս հետևել խոնավացմանը: Նրան աջակցում է բժիշկ-սննդաբան և «Վերջապես կուշտ, վերջապես նիհարած» գրքի հեղինակ Լիզա Յանգը. նա խորհուրդ է տալիս կանանց օրական ինը բաժակ ջուր խմել: «Ջուրը կալորիաներ չի պարունակում, բայց օգնում է այրել դրանք։ Քաղցր ըմպելիքները փոխարինեք ջրով, և դուք կստանաք ձեր ուզած արդյունքը», – ասում է Յանգը։
Ընտրիր նոր սիրելի աղանդեր՝ առանց շաքարի
Դա շոկոլադե պուդինգ է, որը պատրաստված է հունական մածունից, կակաոյի փոշուց, ստեվիայից և մի պտղունց ծովի աղից: Այս շոկոլադե պուդինգն ունի շատ քաղցր համ, և այն կարող է օգտագործվել նաև որպես խորտիկ: Թամմին և Լիսին խորհուրդ են տալիս ուտել «քաղցր՞ մրգեր, օրինակ՝ շաքարի նկատմամբ փափագը կարող է կատարելապես «մարել» բանանը՚
Կերեք հատապտուղներ
«Հապալասը, մոշը և այլ մուգ գույնի հատապտուղները հիանալի բուժում են, որոնք պարունակում են C3G՝ ֆլավոնոիդ, որը խթանում է լեպտինի արտադրությունը, որը ճնշում է ախորժակը և ադիպոնեկտինը, որը կարող է ուժեղացնել ճարպի նյութափոխանակությունը», — բացատրում են Թեմին և Լիսին:
Բոլոր փորձագետները համաձայն են, որ հնարավոր չէ ամբողջությամբ հրաժարվել օսլա պարունակող ածխաջրերով կամ ավելացված շաքարով մթերքներից: Յանգը կարծում է, որ դրա կարիքը չկա, և պետք է պարզապես հետևել չափաբաժինների չափին. «Վայելեք մեծ քանակությամբ մրգեր և բանջարեղեն և փոքր՝ ուլտրա — մշակված մթերքներ, ինչպիսիք են չիպսերը, երշիկները և գազավորված ըմպելիքները»,-խորհուրդ է տալիս նա:
«Եթե դուք ձգտում եք օրական ուտել 1800 կկալ, իսկ աղանդերի կալորիականությունը կազմում է 450 կկալ, ինչը կազմում է նորմայի գրեթե մեկ քառորդը, դուք, հավանաբար, լավ կմտածեք այն մասին, թե արդյոք արժե այն գնել», — ասում են նրանք։