Դդումը վիտամիններով և հանքանյութերով հարուստ դիետիկ արտադրանք է: Բայց այս բանջարեղենի ամենաօգտակար մասը ոչ թե միջուկն է, այլ սերմերը: Դրանք լավ են սրտի և արյան անոթների, տղամարդկանց միզասեռական համակարգի և մազերի պաշտպանության համար, նշում է style.rbc-ն:
Դդմի սերմերը շատ են օգտագործում: Դրանք ավելացվում են աղցաններին, ապուրներին: Ռուսաստանում և որոշ այլ երկրներում դրանք ուտում են տապակած՝ ինչպես արևածաղկի սերմերը:
Դդմի սերմի յուղը համարվում է ամենաօգտակարներից մեկը. այն ռեկորդակիր է պոլիհագեցած ճարպաթթուների պարունակությամբ: Այնուամենայնիվ, այն նաև ավելի թանկ արժե, քան մյուսները:
Դդմի սերմերը օգտակար են սիրտ-անոթային և միզասեռական համակարգերի համար, նվազեցնում են զարկերակային ճնշումն ու արյան մեջ շաքարի մակարդակը, օգնում են մազաթափությանը և բարելավում քունը:
Դդմի սերմերը մագնեզիումի լավագույն աղբյուրներից են: Ավելի քան 127,000 մարդու վրա կատարված ուսումնասիրության արդյունքում պարզվել է, որ մագնեզիումով հարուստ սննդակարգը մեկ երրորդով նվազեցնում է շաքարախտի առաջացման վտանգը:
Սերբ գիտնականներն ապացուցել են, որ սերմի յուղի հավելումը նվազեցնում է զարկերակային ճնշումը և խոլեստերինի մակարդակը:
Ամերիկայում դդում սկսել են աճեցնել նախապատմական ժամանակներում: Ամենահին դդմի սերմը, որը գոյատևել է մինչ օրս, հայտնաբերվել է Մեքսիկայում գտնվող Գիլա Նակիտսի քարանձավային գերեզմանոցում և թվագրվում է մ.թ.ա. մոտ 7000 թվականին: Միայն XVI-XVIII դարերում այս բանջարեղենը տարածվեց ամբողջ աշխարհում: